![](https://klikam.sk/438843-thickbox_default/prkienko-servirovacie-g21-buk-300-x-200-x-19-mm.jpg)
![](https://klikam.sk/438843-thickbox_default/prkienko-servirovacie-g21-buk-300-x-200-x-19-mm.jpg)
Každý správny kuchár vie, že bez kvalitnho servírovacieho prkienka sa nezaobíde. Aj keď existujú krájacie a servírovacie lopáriky plastové, sklenené alebo keramické, najlepším materiálom pre naozaj dobré dosky na krájanie je drevo.
Už spomínané sklenené či plastové a servírovacie prkienka na krájanie sa síce ľahšie udržujú, ale drevené prkienko je na krájanie predsa len najlepšie. Porciovanie mäsa alebo krájanie zeleniny i tvrdých surovín na drevenej doštičke je šetrnejšie k nožom, drevo netupí ich ostrie. Doštička je praktickejšia aj pri naklepávaní mäsa paličkou.
Na prkienku G21 môžete tiež štýlovo servírovať pokrmy priamo z panvice, hrnca či grilu. Servírovací lopárik G21 sa hodí pre podávanie odrezkov, údených rebier či grilovaných steakov. Keď špeciality na servírovacej doske G21 doplníte ešte uhorkou a kozími rohmi, potešíte oči i žalúdok.
Drevené doštičky sa vyrábajú z rôznych druhov dreva, my sme pri výrobe lopárika G21 použili drevo bukové pre jeho skvelé vlastnosti. Na rozdiel od dreva dubového v sebe bukové drevo nemá horkosť, ktorá by sa mohla preniesť na potraviny, ani sa nedá tak ľahko znečistiť a zafarbiť, ako je tomu napríklad u dreva jaseňového alebo lipového. Bukový lopárik je chuťovo neutrálny, tvrdý a odolný aj správne hutný.
Lopárik na krájanie a servírovanie G21 má po obvode praktickú drážku, ktorá zabraňuje stekaniu šťavy z podávaných jedál alebo krájaných surovín. Lono pri jedle ani kuchynskú linku pri príprave si tak nezašpiníte.
Aby vám drevené prkienko vydržalo čo najdlhšie, neumývajte ho v umývačke ani nečistite saponátmi. Pri správnej starostlivosti budete mať drevený lopárik v perfektnom stave aj bez použitia chémie. Stačí, keď doštičku po každom použití opláchnete a necháte uschnúť, dosku na krájanie môžete tiež vyčistiť citrónovou šťavou alebo octom. Dobré je prkienko čas od času naolejovať rastlinným alebo minerálnym olejom, aby drevo nevysychalo.
TIP: Pred krájaním krvavého mäsa môžete drevené prkienko namočiť. Krv a šťava z mäsa sa nebudú do dreva tak ľahko vsakovať.